<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=128290194283453&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">

Informellt brev 4-6

Informellt brev 4-6

Informellt brev 4-6 Erik Jaråker 2018-04-24T14:29:08+00:00

Innehåll

  1. Hur kan du undervisa och arbeta med informella brev?
  2. Förslag på arbetsgång
  3. Exempeltext

Ett informellt brev är ett bra sätt att introducera brevformen på. I det informella brevet får eleverna dels öva sin förmåga att producera sammanhängande text i givet sammanhang, och dels får de öva på att skriva ett brev. Det kan vara ett sätt att få elever som har lite svårt att skriva mycket att ändå öva sig på att berätta något.

Hur kan du undervisa om texttypen informellt brev?

Prata om varför vi skriver brev. Inventera elevernas erfarenhet av brevskrivning, och berätta att brevskrivandet delvis ersatts av elektronisk post. Det kan vara roligt att titta på gamla annonser där barn och ungdomar jagade nya brevvänner – det är inte helt olikt dagens eviga sökande efter nya vänner att lägga till på olika sociala medier. Vi människor är sociala varelser, och vi gillar att dela med oss av vår vardag – att skriva brev är ett sätt att göra det.

Om du vill göra någor mer av brevskrivandet är det en rolig idé att hitta en klass någon annanstans i Sverige som klassen kan brevväxla med. Testa att lägga ut en fråga i någon av alla de lärargrupper som finns på exempelvis Facebook, då får du säkert napp.

Förslag på arbetsgång

  • Börja med att visa eleverna några olika typer av informella brev. Det kan vara vykort, korta brev och e-post.
  • Använd brevet som finns nedan (det är samma brev som dyker upp i alla exempel i Invigos). Ta ut de olika delarna i brevet: ort och datum, hälsningsfras, inledande artigheter, huvuddelen av brevet samt avslutning och hälsningsfras.
  • Skriv sedan tillsammans ett brev. Det är smidigt om du kan vara uppkopplad mot en projektor så att alla kan se brevet växa fram.
  • Var noga och ta det del för del. Prata hela tiden om vilka alternativ som finns när ni skriver; olika hälsningsfraser och så vidare.
  • Nu får alla skriva ett eget brev.
  • Brevskrivandet avslutas med att breven läses upp i grupper eller i helklass. På så vis får du med ett muntlig moment också.

Exempeltext

Gustavsberg den 12 december 2017

Hej Lotten!

Hur mår du? Har ni fått någon snö ännu? Jag mår bra, och jag längtar jättemycket efter snön. Det är så trist och mörkt nu, och vi kan knappt vara ute efter skolan för att det bara regnar hela tiden.

Nästa vecka är det julavslutning på fredagen, och sedan tar vi tåget direkt till Sundsvall. Vi kommer att bo hos mormor förstås, och jag frågade mamma om du kunde sova hos oss någon dag. Gissa vad? Hon sa ja! Du kan väl kolla med dina föräldrar om det funkar. Jag tycker att vi tar det redan på onsdagen om du kan då. Kanske kan jag få sova hos dig någon natt också, så att vi hinner ses ännu mer.

Nu ropar mamma att jag måste gå ut med Lexie. Tur att hon finns i alla fall, utan hund skulle jag nog inte komma utanför dörren. Dessutom är hon så himla söt! Jag hoppas att jag inte måste släpa med mig Jacob bara, en retsam lillebrorsa klarar jag mig utan ikväll.

Vi ses snart! Jag längtar massor efter dig!

Många kramar från Selma.