Personligt brev

Vad är personligt brev?

Ett personligt brev är en presentation av dig själv som du skickar in till en arbetsgivare som svar på en jobbannons. Vissa annonser har andra önskemål, men det vanligaste är att du ombes skicka både CV och personligt brev, och det är därför lämpligt att du tar dig tid att skriva ett bra personligt brev.

Arbetsmarknaden idag är väldigt konkurrenskraftig. Därför är det väldigt viktigt att ditt personliga brev är av högsta klass. Men hur ska ett personligt brev se ut? Personligtbrev.se ger dig enkla exempel att följa och ännu fler tips för personligt brev för att du skall lyckas i jobbsökandet. Var noga och få en förståelse för hur långt bör det vara, lämpliga sätt att inleda och hur man avslutar ett personligt brev innan du börjar skriva. Att stå ut från mängden men samtidigt ge en klar bild av vem man faktiskt är, kommer i slutändan vara en avgörande faktor i jobbsökandet då rekryterare läser mängder av personliga brev för att fylla en position.

Medan ditt CV lyfter fram vad du gjort för något – var du har jobbat och vilka specifika erfarenheter du har – presenterar ditt personliga brev dig mer som person, och lyfter fram dina egenskaper och förklarar varför just du passar bra på tjänsten som annonseras ut.

Hur ska ett personligt brev se ut?

Ett personligt brev kan se ut så här:

Hej!Jag heter Jenny Johansson, och är en pigg och glad tjej som är intresserad av tjänsten som kassabiträde! Jag passar bra då jag har jobbat med liknande tjänster, både i rollen att stå i kassa och av att ta hand om kunder. Jag tycker om att hjälpa människor och att finna lösningar under tidspress, och ser därför den här typen servicejobb som perfekt för mig. Jag har studerat på Irland och talar dessutom flytande engelska, vilket är användbart vid kundkontakt.

Jag bor i närheten och kommer på intervju med kort varsel, så hör gärna av er!

Med vänliga hälsningar,Jenny Johansson

Smågatan 1
123 45 Ystad

Tel.: 0123456789

Mail: jenny@exempel.se

Vad ska personligt brev innehålla?

Ett personligt brev bör innehålla:

  • Ditt namn och dina kontaktuppgifter.
  • Positiva personliga egenskaper.
  • Erfarenheter från tidigare jobb och annat som går att koppla till tjänsten du söker, antingen direkt eller indirekt.
  • Sådant som arbetsgivaren har nämnt i annonsen, till exempel språkkunskaper och närhet till jobbet.

Tänk på att hålla brevet koncist då arbetsgivaren läser många ansökningar.

Hur avslutar man ett personligt brev?

Ett personligt brev bör avslutas med en uppmaning till att ta kontakt med dig, en artig avslutningsfras och din kontaktinformation. Beroende på hur långt ditt personliga brev är – vilket i sin tur beror på hur mycket erfarenhet du har och vilken typ av tjänst du söker – kan det även vara lämpligt att kort sammanfatta det viktigaste du har tagit upp i brevet.

Avslutet på ett personligt brev är din sista chans att påverka arbetsgivaren eller rekryteraren. När de läst ditt personliga brev vill du att de kommer ihåg dig och varför de bör anställa dig. Därför är avslutet på ett personligt brev en av de viktigaste delarna. Arbetsförmedlarsidan Ledigajobb.se ger dig flera exempel på hur man kan avsluta ett personligt brev för bästa effekt. Var inte rädd för att ta inspiration från andra men se till att ditt avslut är unikt för dig och ger en genuin bild av dig då det är ett personligt brev.

Avslutningsfras personligt brev

Vanliga avslutningsfraser för personliga brev inkluderar:

  • Med vänliga hälsningar och varianten Vänliga hälsningar är klassiker som fungerar i de flesta sammanhang, och så även här.
  • Hoppas att vi hörs! och liknande varianter är bra avslutningsfraser som uppmuntrar arbetsgivaren till att ta kontakt med dig.
  • Allt gott! och liknande passar särskilt bra i personliga brev med mer informell ton – men undvik även då allt för närgånget ordval.

Personligt brev tips

Ditt personliga brevs uppbyggnad beror på vilken tjänst du söker och hur mycket erfarenhet du redan har. Söker du en mer ansvarsfylld eller prestationsrelaterad tjänst är det bra att skriva lite längre än om du söker ett ingångsjobb och inte har mycket erfarenhet – men skriv oavsett inte mer än cirka en A4-sida, då arbetsgivaren kan behöva läsa många ansökningar. Upprepa inte ditt CV, utan hänvisa till det istället. Kan du ange specifika siffror för din prestation på tidigare tjänster är detta ofta positivt.