<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=128290194283453&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">

sfi – Informellt brev

/sfi – Informellt brev
sfi – Informellt brev Erik Jaråker 2018-03-13T12:51:17+00:00

Lärarhandledning för sfi informellt brev 

Länk till uppgift

 

Ett informellt brev är ett bra sätt att introducera brevformen på. I det informella brevet får eleverna dels öva sin förmåga att producera sammanhängande text i givet sammanhang, och de får på samma gång öva på att skriva ett brev. Det informella brevet är en bra start inför kommande övningar i att skriva mer formella brev samt personliga brev. Det informella brevet kan riktas till en god vän, och eleverna kan skriva om något personligt.

Hur kan du undervisa och arbeta med informella brev?

Prata om varför vi skriver brev. Inventera elevernas erfarenhet av brevskrivning, och berätta att brevskrivandet delvis ersatts av elektronisk post. Motivera arbetsområdet som en introduktion till mer formellt brevskrivande som är viktigt att behärska när eleverna sedan ska söka jobb eller kontakta människor och företag på en mer formell nivå.

Förslag på arbetsgång:

  • Börja med att visa eleverna några olika typer av informella brev. Det kan vara vykort, korta brev och e-post.
  • Använd brevet som finns nedan (det är samma brev som dyker upp i alla exempel i Invigos) Ta ut de olika delarna i brevet: ort och datum, hälsningsfras, inledande artigheter, huvuddelen av brevet samt avslutning och hälsningsfras.
  • Skriv sedan tillsammans ett brev. Det är smidigt om du kan vara uppkopplad mot en projektor så att alla kan se brevet växa fram.
  • Var noga och ta det del för del. Prata hela tiden om vilka alternativ som finns när ni skriver; olika hälsningsfraser och så vidare.
  • Nu får alla skriva ett eget brev.
  • Brevskrivandet avslutas med att breven läses upp i grupper eller i helklass. På så vis får du med ett muntlig moment också.

Exempeltext:

Gustavsberg den 14 juni 2017

 

Hej Lovisa!

 

Hur mår du och din familj? Har ni semester ännu? Jag mår bra. Jag längtar mycket till semestern nu, men jag ska jobba i två veckor till. Barnen har fått sommarlov redan.

Vi ska åka till Öland på vår semester. Vi har hyrt en husvagn och ska bo på en camping i en hel vecka. Jag vet att ni också har en husvagn, och jag undrar om ni vill komma till Öland samtidigt som vi är där? Då skulle vi kunna prata och umgås, och barnen skulle kunna leka med varandra.

Du kan väl prata med Leif och så kan ni bestämma om ni tycker att det är en bra idé. Jag tycker att det skulle vara jätteroligt! Vi träffas alldeles för sällan!

Hälsa till Leif och barnen. Jag hoppas att vi ses på Öland i sommar!

Många kramar från Fatima