Informellt brev

Hur skriver man ett informellt brev?

Ett informellt brev är ett brev som du skriver till någon du känner. Detta kan till exempel vara ett brev till en kompis, din familj, en släkting, eller en kollega.

Dessa brev används främst socialt, med syften som att berätta vad du har varit med om, fråga hur mottagaren har det, att roa mottagaren, och att upprätthålla en relation. De utmärker sig ofta genom ett ledigt språk med en lättsam eller öppen ton, men kan skrivas nästan på vilket sätt du och mottagaren vill. Denna typ av brev bör inte användas när du kontaktar ett företag eller myndighet, och kan kännas för närgångna om mottagaren inte känner dig.

Ett brev till en kompis.

När du skriver ett brev till kompisar är det lämpligt att skriva med en ton som passar den relation ni har. Ett formellt och sakligt brev känns för stelt och opersonligt för samtal med vänner, och uppfyller inte syftet att på ett underhållande sätt upprätthålla kontakt och berätta vad du har varit med om.

Informell struktur

Ett informellt brev behöver inte vara lika strukturerat som ett formellt brev, men även när du ska skriva ett informellt brev till en vän finns det vanliga sätt att skriva på. Börja gärna med att fråga hur mottagaren mår, och knyt tillbaka till tidigare brev och visa intresse för mottagaren genom att ställa frågor samtidigt som du berättar vad du har att säga. Håll brevet lättläst med styckesindelning, och välj ord efter den relation du och mottagaren har.

Informellt brev exempel

Ett informellt brev kan se ut på många sätt beroende på mottagaren, till exempel:

10 augusti 2021

VäxjöHej mormor!

Hur är det med dig? Hoppas att det är bra med dig och katten!

Jag har det bra själv! Jag vet inte om du redan har hört från mamma, men jag har ju kommit in på utbildningen jag sökte till i Växjö, så jag har precis flyttat in i min nya lägenhet nära universitetet. Det är lite trångt, men det är ju bara jag som bor här, och jag har ju inte så mycket grejer, så det går nog ganska bra. Det är nära till bussen, grannarna är lugna och tysta, och hyran är okej – mer kan jag nog inte begära.

Du skrev förra gången om att du skulle renovera i köket, hur har det gått? Längtar tills vi kan ses nästa gång, så att jag kan få se hur det har blivit!Kram,

Sonja